- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- Jannie Drenthe - SP
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
Gemeenten Assen, Aa en Hunze, en Tynaarlo zetten in op participatie en zelfredzaamheid
De beleidsnotitie "Werk, Inkomen, Meedoen" voor de periode 2020-2023 legt de nadruk op het bevorderen van participatie en zelfredzaamheid van inwoners. Tijdens een recent debat werden zowel lof als kritische vragen geuit over de uitvoering van dit beleid.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een levendig debat over de beleidsnotitie "Werk, Inkomen, Meedoen" voor de gemeenten Assen, Aa en Hunze, en Tynaarlo, kwamen diverse onderwerpen aan bod. Het beleid, dat zich richt op de uitvoering van de Participatiewet, heeft als doel zoveel mogelijk inwoners aan het werk te krijgen of hen op andere manieren maatschappelijk actief te laten zijn. Er is speciale aandacht voor mensen met een arbeidsbeperking en statushouders.Mevrouw Drenthe van de SP opende het debat met een kritische noot: "We missen het effect van wat weinig inkomen doet met de gezondheid van mensen en hoe preventief je hier kunt zijn." Ze vroeg zich af of medewerkers van Werkplein Drentsche Aa (WPDA) voldoende geschoold zijn om financiële problemen bij mensen thuis te herkennen en aan te pakken.
De heer Moes van D66 uitte zijn zorgen over de stigmatisering van statushouders: "Het wordt wel heel duidelijk genoemd. Stigmatiseert dit niet een beetje?" Hij pleitte voor een positieve formulering en eenvoudiger taalgebruik in de nota.
Mevrouw Heijs van de ChristenUnie was positief over de aandacht voor jongeren en statushouders, maar vroeg zich af hoe de begeleiding van minderjarige asielzoekers met kinderen is geregeld. "Wat is er voor hen geregeld om te voorkomen dat ze in een isolement belanden?"
De CDA-fractie, vertegenwoordigd door mevrouw Hendriksen, vroeg om verduidelijking over het begrip "op peil houden van de doorstroom van uitkering naar werk". Ze benadrukte dat de uitstroom zo groot mogelijk zou moeten zijn.
De wethouder, de heer Dekker, reageerde op de vragen en opmerkingen. Hij benadrukte dat de nota kaders biedt voor de uitvoeringsorganisatie en dat er in een nieuw plan van aanpak aandacht zal zijn voor armoede en schuldhulpverlening. "We willen ervoor zorgen dat iedereen op zijn minst één of twee keer per jaar een gesprek heeft," aldus Dekker.
Het debat maakte duidelijk dat er nog veel vragen leven over de uitvoering van het beleid. De wethouder beloofde de opmerkingen mee te nemen en waar nodig aanpassingen te overwegen. Het streven blijft om zoveel mogelijk inwoners te laten participeren en zelfredzaam te maken, met oog voor de verschillende doelgroepen en hun specifieke behoeften.
Samenvatting van het voorstel
De beleidsnotitie "Werk, Inkomen, Meedoen" voor de gemeenten Assen, Aa en Hunze, en Tynaarlo richt zich op het bevorderen van participatie en zelfredzaamheid van inwoners in de periode 2020-2023. Het beleid legt de nadruk op de uitvoering van de Participatiewet, met als doel zoveel mogelijk inwoners aan het werk te krijgen of hen op andere manieren maatschappelijk actief te laten zijn. De nota actualiseert het eerdere beleid en benadrukt de noodzaak van samenwerking tussen verschillende organisaties om de dienstverlening te verbeteren. Er is speciale aandacht voor mensen met een arbeidsbeperking en statushouders. Het beleid streeft ernaar dat inwoners zelfstandig voldoende inkomen kunnen verdienen, en biedt ondersteuning waar nodig. Financiële onzekerheden en de noodzaak voor een integrale uitvoering van het beleid worden erkend. Werkplein Drentsche Aa speelt een centrale rol in de uitvoering, en er is een nieuwe prestatieovereenkomst in voorbereiding. De nota is tot stand gekomen met input van diverse stakeholders en adviesorganen.