Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

11-07-2019, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • A. Smit - Wethouder
  • Bas Ananias - SP
  • Luc Rengers - Assen Centraal
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • M. Rasker - Wethouder
  • Clemens Otto - Assen Centraal
  • Ronald Witteman - CDA
  • M.O. Deen - CDA
  • Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP

Assen worstelt met financiële uitdagingen: verhoging toeristenbelasting in de maak**


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Assen heeft na een intensief debat ingestemd met de uitgangspunten voor de Programmabegroting 2020. Ondanks de financiële uitdagingen, met name in het sociaal domein, blijft het college vasthouden aan zijn ambities voor een sociale, vitale en duurzame stad. Een verhoging van de toeristenbelasting lijkt onvermijdelijk, maar stuit op weerstand vanuit de toeristische sector.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 11 juli werd de kaderbrief voor 2020 besproken, waarin de financiële koers voor de komende jaren wordt uitgezet. De gemeente Assen staat voor grote uitdagingen, vooral door tekorten in de jeugdzorg en de energietransitie. Het college benadrukt de noodzaak van samenwerking met maatschappelijke partners en inwoners om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Een van de meest besproken onderwerpen was de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting. Mevrouw Maas van Koninklijke Horeca Nederland sprak namens de toeristische sector haar zorgen uit over de impact van deze verhoging. "Als u besluit om vooruit te denken tot 2020 en een maatregel toe te passen, kunt u ervan uitgaan dat het niet de toerist zal zijn die gaat betalen, maar de ondernemer," waarschuwde ze.

De wethouder erkende dat er voorafgaand aan de kaderbrief onvoldoende overleg was geweest met de sector en bood hiervoor zijn excuses aan. Toch blijft het college vasthouden aan de voorgestelde verhoging als onderdeel van een bredere mix van maatregelen om de begroting sluitend te krijgen. "We gaan in goed overleg met de branche en zullen met goed onderbouwde scenario's bij u terugkomen," aldus de wethouder.

De fracties in de raad waren verdeeld over de aanpak van de financiële problemen. De PvdA en D66 stemden tegen de kaderbrief, met het argument dat er te weinig visie is op de lange termijn en dat de lastenverzwaring voor inwoners en ondernemers te groot is. "We zitten klem tussen Den Haag en onze inwoners," stelde D66. Het CDA pleitte voor een duidelijk signaal naar Den Haag en stemde eveneens tegen de kaderbrief.

Ondanks de verdeeldheid stemde een meerderheid van de raad in met de uitgangspunten voor de Programmabegroting 2020. Het college heeft de opdracht om bij de begrotingsbehandeling in het najaar met uitgewerkte plannen te komen, inclusief een gedifferentieerd voorstel voor de toeristenbelasting. De komende maanden zullen in het teken staan van verdere gesprekken met de toeristische sector en het zoeken naar een balans tussen ambities en financiële haalbaarheid.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de goedkeuring van de uitgangspunten en richtingen voor de Programmabegroting 2020, zoals beschreven in de Kaderbrief 2020, en de vaststelling van wijzigingen in de Programmabegroting 2019. De Kaderbrief 2020 bouwt voort op de Kaderbrief 2019 en is ontwikkeld in samenwerking met de accountantscommissie. De visie voor Assen richt zich op een sociale, vitale en duurzame stad, met nadruk op sociaal beleid, duurzaamheid en economie. Er zijn grote uitdagingen, vooral in het sociaal domein en de energietransitie, waarvoor samenwerking met maatschappelijke partners en inwoners essentieel is. De financiële situatie toont tekorten in 2020 en 2021, voornamelijk door beperkte rijkscompensatie voor jeugdzorg, die gedekt worden uit reserves. Voor 2022 en 2023 wordt een positief resultaat verwacht door stelposten voor extra jeugdzorgmiddelen. Er zijn risico's verbonden aan de afhankelijkheid van aanvullende rijksmiddelen. Het voorstel benadrukt de noodzaak van een evaluatiemoment begin 2020 om de totstandkoming van de Programmabegroting 2020 te beoordelen.

Documenten