- M.L.J. Out - Burgemeester
- A. Dik - Stadspartij PLOP
- Bert Homan - VVD
- Dries Zwikker - Assen Centraal
- M.O. Deen - CDA
- Bouke Weening - ChristenUnie
- A. Smit - Wethouder
- Clemens Otto - Assen Centraal
Zonneparken in Assen: Raad kiest voor zorgvuldigheid boven snelheid
De gemeenteraad van Assen heeft besloten om de locatie Ree voorlopig van de lijst met potentiële zonnepark locaties te schrappen. Dit besluit kwam na een intens debat waarin de noodzaak van zorgvuldige communicatie en participatie met de lokale bevolking centraal stond.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel besproken om een beleidskader voor zonneparken vast te stellen, met als doel om in 2020 14% van de energie duurzaam op te wekken. Het voorstel omvatte onder andere het vaststellen van 11 pilotlocaties voor zonneparken. Echter, de locatie Ree stuitte op weerstand van de lokale bevolking, wat leidde tot een besluit om deze locatie voorlopig van de lijst te halen.Michiel van Beek van Solar Century sprak tijdens de vergadering zijn teleurstelling uit over het feit dat hun initiatief voor een zonnepark in Zijleveen niet verder werd overwogen. "Ons plan is nooit inhoudelijk getoetst," aldus Van Beek. Hij benadrukte dat zijn bedrijf altijd samenwerkt met lokale partijen en dat participatie een belangrijk onderdeel van hun aanpak is.
De wethouder erkende dat het participatieproces bij de locatie Ree niet optimaal was verlopen. "Het is nu niet het moment om landbouwgronden in te zetten voor zonneparken," verklaarde de wethouder. Ze gaf aan dat Ree voorlopig van de lijst wordt gehaald, maar dat de locatie in de toekomst mogelijk opnieuw overwogen kan worden, mits er een goed participatieproces plaatsvindt.
De gemeenteraad stemde in met het amendement om de locatie Ree van de kaart te verwijderen. Daarnaast werd een amendement aangenomen dat de verklaring van geen bedenkingen voor buitenplanse afwijkingen bij aanvragen voor omgevingsvergunningen voor zonneparken schrapt. Dit betekent dat de gemeenteraad zelf per locatie de afweging wil maken, wat kan leiden tot langere procedures.
De discussie over zonneparken in Assen toont de complexiteit van de energietransitie, waarbij snelheid en zorgvuldigheid soms met elkaar in conflict komen. De gemeenteraad heeft gekozen voor een aanpak die participatie en lokaal draagvlak vooropstelt, terwijl de ambitie om in 2020 14% duurzame energie op te wekken, overeind blijft.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel van de gemeente Assen richt zich op het vaststellen van een beleidskader voor zonneparken met als doel om in 2020 14% van de energie duurzaam op te wekken. Het voorstel omvat het vaststellen van 11 pilotlocaties voor zonneparken en het erkennen van de Energiepotentiekaart 2018 en de ruimtelijke verkenning van Strootman Landschapsarchitecten. Grootschalige zonneparken krijgen een omgevingsvergunning voor 20 jaar, met een evaluatie na 15 jaar. Er is een Verklaring Van Geen Bedenkingen nodig voor afwijkingen van het bestemmingsplan. Participatie en maatschappelijk draagvlak zijn cruciaal, en er is een klankbordgroep opgericht om mee te denken over het beleidskader. Communicatie met inwoners en belanghebbenden is essentieel om draagvlak te creëren. Het beleidskader benadrukt lokaal opwekken voor lokaal gebruik en financiële voordelen.