- M.L.J. Out - Burgemeester
- Jannie Drenthe - SP
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- M.O. Deen - CDA
- A. Smit - Wethouder
- Bert Homan - VVD
- Luc Rengers - Assen Centraal
- Ronald Witteman - CDA
- Clemens Otto - Assen Centraal
- M. Rasker - Wethouder
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
Assen zet toegankelijkheid op de kaart: "Toegankelijkheid is de norm"
De gemeenteraad van Assen heeft unaniem een motie aangenomen die de toegankelijkheid van de stad moet verbeteren. Dit besluit volgt op de constatering dat toegankelijkheid onvoldoende aandacht krijgt, ondanks de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 12 juli 2018 werd een motie besproken en aangenomen die de toegankelijkheid van Assen moet verbeteren. De motie, getiteld "Toegankelijkheid is de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering", benadrukt de noodzaak van een inclusieve stad waar iedereen toegang heeft tot openbare gebouwen en voorzieningen.De motie kwam voort uit zorgen dat toegankelijkheid niet prominent genoeg aanwezig is in het bestuursakkoord van de gemeente, ondanks de verplichtingen die voortvloeien uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. "Er zijn nog steeds signalen van ontoegankelijkheid, vaak door gebrek aan doordachte planning," aldus de motie.
Het college van burgemeester en wethouders heeft voor 2019 een budget van 200.000 euro gereserveerd om de toegankelijkheid van de binnenstad te verbeteren. Echter, de gemeente heeft nog geen Lokale Agenda Toegankelijkheid opgesteld. De aangenomen motie verzoekt het college om snel een voorstel voor de vervolgaanpak van toegankelijkheid gereed te maken, waarbij mensen met een beperking worden betrokken.
Tijdens het debat werd ook een andere motie besproken, ingediend door de SP, die pleit voor onderzoek naar de invoering van basisbanen in Assen. Deze motie werd eveneens aangenomen, ondanks enige terughoudendheid van enkele raadsleden. "Iedereen verdient een eerlijke kans op goed werk en een rechtvaardig inkomen," stelde de SP.
Een derde motie, ingediend door Stadspartij Plop, die pleitte voor een structurele subsidie voor het Drents Museum, werd na discussie aangehouden. De wethouder gaf aan eerst de strategische visie met het museum te willen bespreken.
De vergadering eindigde met een positieve noot, waarbij de raadsleden elkaar een goede zomer toewensten. De aangenomen moties markeren een stap vooruit in het streven naar een inclusieve en toegankelijke stad.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Assen heeft op 12 juli 2018 een motie besproken met als onderwerp "Toegankelijkheid is de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering". De motie constateert dat toegankelijkheid onvoldoende aandacht krijgt in het bestuursakkoord, ondanks de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Er zijn nog steeds signalen van ontoegankelijkheid, vaak door gebrek aan doordachte planning. Hoewel er in 2017 een eerste verkenning is gedaan naar toegankelijkheid, is deze nog niet in de raad besproken. Het college heeft voor 2019 een budget van 200.000 euro gereserveerd om de toegankelijkheid van de binnenstad te verbeteren. De motie benadrukt dat gemeenten verplicht zijn toegankelijkheid lokaal uit te voeren en dat alle openbare gebouwen toegankelijk moeten zijn. De gemeente Assen heeft echter nog geen Lokale Agenda Toegankelijkheid opgesteld. De motie verzoekt het college om snel een voorstel voor de vervolgaanpak van toegankelijkheid gereed te maken, hierbij mensen met een beperking te betrekken, en knelpunten en goede voorbeelden te inventariseren. De motie is aangenomen.