Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

04-07-2024, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • P. van der Meulen - Assen Centraal
  • Michiel Hasslacher - VVD
  • D. van de Kant - D66
  • Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
  • Anita de Rijke-Criens - Leefbaar Assen
  • Alwina van der Mark-Leijssenaar - ChristenUnie
  • Jannie Drenthe - SP
  • Ria Haan - GroenLinks
  • Ronald Witteman - CDA
  • J. Broekema - Wethouder
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP

Assen introduceert nieuw participatiebeleid: "Inwoners krijgen meer zeggenschap"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Assen heeft een nieuwe Participatieverordening vastgesteld, die inwoners meer invloed geeft op gemeentelijke besluitvorming. Het Uitdaagrecht, een belangrijk onderdeel van de verordening, stelt inwoners in staat om gemeentelijke taken over te nemen als zij kunnen aantonen dat ze deze beter of anders kunnen uitvoeren.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Assen werd het nieuwe raadsvoorstel besproken. Het voorstel, dat voortvloeit uit de 'Wet versterking participatie op decentraal niveau', vervangt de oude Inspraakverordening en biedt inwoners, ondernemers en organisaties duidelijke richtlijnen voor participatie. Het doel is om de betrokkenheid van inwoners te vergroten en hun expertise te benutten voor maatschappelijke vraagstukken.

Een belangrijk onderdeel van het voorstel is het Uitdaagrecht, dat inwoners de mogelijkheid biedt om gemeentelijke taken over te nemen. Hiervoor wordt een budget van €100.000 per jaar gereserveerd van 2025 tot 2027. De gemeente erkent dat juridische regels een uitdaging kunnen vormen voor burgerinitiatieven en benadrukt het belang van duidelijke communicatie en samenwerking.

Tijdens het debat werden twee amendementen besproken. Het eerste amendement, ingediend door Assen Centraal, CDA en PvdA, stelde voor om primair op winst gerichte partijen uit te sluiten van het Uitdaagrecht. "We zien risico's dat commerciële partijen winst vooropstellen in plaats van maatschappelijke waarden," aldus mevrouw Van der Meulen van Assen Centraal. Dit amendement werd uiteindelijk ingetrokken na toezeggingen van de wethouder dat de zorgen in de praktijk al worden meegenomen.

Het tweede amendement, ingediend door de ChristenUnie en gesteund door onder andere de VVD, stelde voor om het procesmemo over het burgerberaad en referendum uit het raadsvoorstel te halen. "We willen niet dat er dingen in Raadsbesluiten komen waar we nog niet over hebben gesproken," verklaarde mevrouw Van der Mark van de ChristenUnie. Dit amendement werd aangenomen met 19 stemmen voor en 8 tegen.

Wethouder Broekema benadrukte het belang van het nieuwe beleid: "We willen inwoners meer zeggenschap geven en samen werken aan een betere toekomst voor Assen." De wethouder gaf aan dat het Uitdaagrecht stap voor stap zal worden ingevoerd en dat er ruimte is voor evaluatie en bijsturing.

Met de vaststelling van de nieuwe Participatieverordening zet Assen een belangrijke stap in het vergroten van de betrokkenheid van haar inwoners bij gemeentelijke besluitvorming. Het is nu aan de inwoners om deze nieuwe mogelijkheden te benutten en actief bij te dragen aan hun leefomgeving.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Assen betreft de vaststelling van een nieuwe Participatieverordening en de implementatie van het Uitdaagrecht. Dit volgt uit de 'Wet versterking participatie op decentraal niveau', die gemeenten verplicht om inwoners meer te betrekken bij beleidsvorming. De Participatieverordening vervangt de oude Inspraakverordening en biedt inwoners, ondernemers en organisaties duidelijke richtlijnen voor participatie. Het Uitdaagrecht stelt inwoners in staat om gemeentelijke taken over te nemen als zij kunnen aantonen dat ze deze beter of anders kunnen uitvoeren. Het doel is om de betrokkenheid van inwoners te vergroten en hun expertise te benutten voor maatschappelijke vraagstukken. Er wordt een budget van €100.000 per jaar gereserveerd voor de uitvoering van het Uitdaagrecht van 2025 tot 2027. De gemeente erkent dat juridische regels een uitdaging kunnen vormen voor burgerinitiatieven en benadrukt het belang van duidelijke communicatie en samenwerking. Er wordt ook aandacht besteed aan inclusie bij de uitvoering van taken. Voor de zomer van 2024 worden voorbereidende activiteiten gestart, zoals het aanstellen van een coördinator voor de Uitdaagtafel en het opzetten van communicatie- en trainingsprocessen.

Documenten