Met elkaar in debat zijn
- Jannie Drenthe - SP
- C. Staal - Wethouder
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- Bert Homan - VVD
- M.L.J. Out - Burgemeester
- C. Boonzaaijer - Stadspartij PLOP
- M.O. Deen - CDA
- Clemens Otto - Assen Centraal
- Ronald Witteman - CDA
Assen in Verzet: Gemeente en Inwoners Tegen Gaswinning Westerveld
De gemeente Assen heeft besloten in beroep te gaan tegen het instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat over het Winningsplan Westerveld. Dit besluit komt na een intensief debat waarin raadsleden hun zorgen uitten over de veiligheid en schadeafhandeling voor de inwoners van Assen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat spraken verschillende fracties hun steun uit voor het besluit om in beroep te gaan. De SP-fractie benadrukte het belang van zorgvuldige risicoanalyses en goede schadeafhandeling, vergelijkbaar met de protocollen in Groningen. "De gestutte woningen en de overspannen inwoners zijn nog steeds in het nieuws," aldus de SP. De ChristenUnie sloot zich hierbij aan en benadrukte de onzekerheid die gaswinning met zich meebrengt voor de inwoners. "We kunnen het wellicht niet tegenhouden, maar we moeten zorgen voor goede voorwaarden voor onze inwoners," aldus de heer Staal van de ChristenUnie.De Stadspartij Plop riep op tot een volledige stop van de gaswinning en bekritiseerde de rechtsongelijkheid in de schadeafhandeling tussen Groningen en Assen. "Wij willen geen Groningen worden," stelde de heer Santings van de Stadspartij Plop. Ook de VVD-fractie uitte zorgen over de rechtsongelijkheid en riep op tot duidelijke acties richting Den Haag.
GroenLinks en D66 benadrukten het belang van een menswaardige afhandeling van eventuele schade en pleitten voor samenwerking met andere gemeenten en provincies om gehoord te worden in Den Haag. "Het is nog belangrijker om ervoor te zorgen dat schade op een humane manier wordt afgehandeld," aldus de heer Moes van D66.
De Partij van de Arbeid uitte kritiek op de technocratische benadering van de minister en benadrukte het gebrek aan burgerperspectief in het besluit. "We krijgen enkel wat kruimels en daar moeten we het weer mee doen," aldus mevrouw Voselman.
Burgemeester Ouds erkende de emoties die mijnbouwactiviteiten oproepen en benadrukte het belang van een transparante en onafhankelijke monitoring van risico's. "Het herstel van vertrouwen is ontzettend noodzakelijk," aldus de burgemeester.
Het besluit om in beroep te gaan werd raadsbreed gesteund, met de hoop dat het instemmingsbesluit nietig wordt verklaard of dat er op zijn minst goede voorwaarden voor de inwoners van Assen worden vastgesteld.