Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

20-12-2018, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Ronald Witteman - CDA
  • Jannie Drenthe - SP
  • M. Rasker - Wethouder

GroenLinks pleit voor vegetarische norm in Assen: "Laten we het goede voorbeeld geven"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In de gemeenteraad van Assen werd een vurige discussie gevoerd over een motie van GroenLinks om vegetarisch eten de norm te maken bij gemeentelijke bijeenkomsten. Het voorstel stuitte op zowel steun als kritiek, waarbij de impact op duurzaamheid en gastvrijheid centraal stond.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Assen diende GroenLinks een motie in om vegetarisch eten de norm te maken bij gemeentelijke evenementen. De partij benadrukte de voorbeeldfunctie van de gemeente in het streven naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit tegen 2030. "Met een meer veganistisch of vegetarisch eetpatroon zouden we veel grotere winsten behalen voor het klimaat," stelde GroenLinks.

De motie riep op om bij gemeentelijke bijeenkomsten standaard vegetarische hapjes te serveren, waarbij vlees en vis alleen op verzoek beschikbaar zouden zijn. Dit voorstel werd echter niet zonder slag of stoot ontvangen. De Stadspartij Plop noemde het "symboolpolitiek" en waarschuwde voor ongewenste bijeffecten. "Het kan weerstand oproepen door zo expliciet aan te geven dat we voor vegetarisch gaan," aldus de partij.

D66 vond de motie overbodig, verwijzend naar de al bestaande Global Goals die de gemeente heeft aangenomen. "Waarom nog meer specificeren dan wat we al hebben afgesproken?" vroeg D66 zich af. Ook het CDA toonde zich kritisch, hoewel een individueel lid, mevrouw Hendriksen, aangaf principieel voor de motie te stemmen vanwege haar persoonlijke overtuiging als vegetariƫr.

De SP sprak zich wel uit voor de motie, mede vanuit overwegingen van dierenwelzijn en persoonlijke ervaringen met de huidige norm. "Ik heb hier meerdere keren moeten vragen om een broodje zonder vlees," deelde een SP-raadslid.

Ondanks de steun van enkele partijen, werd de motie uiteindelijk verworpen. De discussie maakte echter duidelijk dat het onderwerp duurzaamheid en de rol van de gemeente daarin hoog op de agenda blijft staan. De vergadering eindigde met een knipoog naar traditie: het CDA zorgde voor bitterballen, zowel met als zonder vlees, als afsluiting van het jaar.