Met elkaar in debat zijn
- M.L.J. Out - Burgemeester
- C. Staal - Wethouder
- A. Smit - Wethouder
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- A. Dik - Stadspartij PLOP
Gemeenteraad Debatteert over Coördinatieregeling: Snelheid versus Burgerbelang**
In een levendig debat over de toepassing van de coördinatieregeling voor bouwprojecten, stonden snelheid en efficiëntie tegenover de bescherming van burgerbelangen. De gemeenteraad besprak de voor- en nadelen van het voorstel, waarbij de meningen sterk uiteenliepen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond stond de coördinatieregeling centraal. Deze regeling, die procedures voor bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen combineert, werd door het college voorgesteld om de besluitvorming te versnellen. "De ChristenUnie is van mening dat door het toepassen van de coördinatieregeling de rechtsbescherming van onze inwoners niet wordt aangetast," stelde de heer Staal van de ChristenUnie. Hij benadrukte dat de regeling voor meer helderheid zorgt en dat het belangrijk is dat dezelfde argumenten niet herhaaldelijk ingebracht hoeven te worden.GroenLinks, vertegenwoordigd door de heer Marskamp, uitte echter zorgen over de burgerrechten. "De toepassing van de coördinatieregeling wordt gepresenteerd als burgervriendelijk, maar is dat wel zo?" vroeg Marskamp zich af. Hij wees erop dat de regeling vooral gunstig lijkt voor projectontwikkelaars die snel willen handelen zonder herhaaldelijke bezwaren van burgers. Marskamp pleitte voor een verordening die meer kaders biedt en stelde voor dat het college verplicht wordt om de raad binnen vier weken te informeren over het gebruik van de regeling.
De Partij van de Arbeid, bij monde van de heer Smit, sprak zich juist positief uit over het voorstel. "Het huidige raadsvoorstel zorgt voor duidelijkheid en snelheid. Zowel ontwikkelaar als burger weten waar ze aan toe zijn," aldus Smit. Hij benadrukte dat de rechtsbescherming van de burger niet wordt aangetast en dat de procedures overzichtelijker worden.
Na een intensieve discussie werd een amendement van GroenLinks, dat het college zou verplichten om de raad te informeren over het gebruik van de regeling, verworpen. Het voorstel van het college werd uiteindelijk aangenomen met een meerderheid van stemmen. De fracties van GroenLinks en de SP stemden tegen, terwijl de overige partijen het voorstel steunden.
Het debat toonde de verschillende visies binnen de raad op de balans tussen efficiëntie en burgerparticipatie. Hoewel het voorstel is aangenomen, blijft de discussie over de beste manier om burgerbelangen te waarborgen in toekomstige bouwprojecten voortduren.