- M.L.J. Out - Burgemeester
- Sandra Alberts - VVD
- Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
- Wilfried de Jong - D66
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- Jannie Drenthe - SP
- Janna Booij-Venekamp - Stadspartij PLOP
- Sjoerd Bakker - GroenLinks
- C. Staal - Wethouder
VVD pleit voor soepelere regels mantelzorgwoningen in Marsdijk
De gemeenteraad van Assen debatteerde over de "Uitgangspuntennotitie wijzigingsbesluit omgevingsplan Marsdijk". Het voorstel moet richting geven aan de wijziging van het omgevingsplan voor de wijk Marsdijk. Een belangrijk discussiepunt was de vergunningsplicht voor mantelzorgwoningen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Assen werd het voorstel besproken om de uitgangspunten voor het omgevingsplan van de wijk Marsdijk vast te stellen. De notitie is bedoeld om de gemeenteraad vroegtijdig te betrekken bij de inhoudelijke keuzes, zodat er bijgestuurd kan worden voordat het volledige wijzigingsbesluit wordt voorgelegd. Een belangrijk onderdeel van het debat was de vergunningsplicht voor mantelzorgwoningen.Mevrouw Alberts van de VVD diende een amendement in om de vergunningsplicht voor tijdelijke mantelzorgwoningen te vervangen door een meldingsplicht. "Mantelzorgers hebben wel wat anders aan hun hoofd dan vergunningen aanvragen," stelde Alberts. Ze benadrukte dat een meldingsplicht sneller is en mantelzorgers niet ontmoedigt. Het amendement werd mede ingediend door de SP, 50PLUS, Lijsttrekker en GroenLinks.
De discussie over het amendement was levendig. Mevrouw Trul van het CDA vroeg zich af hoe de VVD omgaat met situaties waarin de tuin te klein is voor een woonunit. Alberts antwoordde dat de bouweisen nog steeds van toepassing zijn, waardoor ongepaste plaatsingen worden voorkomen.
De ChristenUnie en D66 waren tegen het amendement. "Wij vinden het zorgvuldiger om het via een vergunningstraject te laten lopen," zei meneer Medemblik van de ChristenUnie. Hij wees op de risico's van permanente bewoning van tijdelijke units. D66 sloot zich hierbij aan en benadrukte het belang van overleg met buren.
De wethouder ontraadde het amendement, wijzend op het belang van burenparticipatie en de mogelijkheid om extra voorschriften mee te geven bij een vergunning. Uiteindelijk werd het amendement verworpen met 12 stemmen voor en 18 tegen.
Het oorspronkelijke voorstel, inclusief de vergunningsplicht, werd zonder stemming aangenomen. De participatiestrategie zal na afloop geƫvalueerd worden om te leren van de ervaringen. Het ontwerp van het wijzigingsbesluit wordt in het voorjaar van 2024 ter inzage gelegd, met als doel vaststelling rond de zomer van 2024.
Samenvatting van het voorstel
De "Uitgangspuntennotitie wijzigingsbesluit omgevingsplan Marsdijk" is een document dat door de gemeente Assen is opgesteld om richting te geven aan de wijziging van het omgevingsplan voor de wijk Marsdijk. Het document bevat concrete ontwerpkeuzes en een participatiestrategie die de basis vormen voor het verdere juridische kader van het omgevingsplan. De notitie is bedoeld om de gemeenteraad vroegtijdig te betrekken bij de inhoudelijke keuzes, zodat er bijgestuurd kan worden voordat het volledige wijzigingsbesluit wordt voorgelegd. Het opstellen van het omgevingsplan wordt gezien als een leerproces, waarbij ervaring wordt opgedaan en fouten worden gezien als leermomenten. De benodigde middelen voor de uitvoering worden deels gedekt door het Programmaplan 2022-2023, en verdere financiering wordt opgenomen in de begroting van 2024. De participatiestrategie is specifiek afgestemd op de wijk Marsdijk en zal per wijzigingsbesluit worden aangepast. Na vaststelling van de notitie zal de participatie starten en wordt het wijzigingsbesluit verder uitgewerkt, met als doel het ontwerp in het voorjaar van 2024 ter inzage te leggen en vaststelling rond de zomer van 2024.