- M.L.J. Out - Burgemeester
- Luc Rengers - Assen Centraal
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Jannie Drenthe - SP
- Jerke Setz - ChristenUnie
- Ingeborg Trul-Kreuze - CDA
- Ria Haan - GroenLinks
- C. Boonzaaijer - Stadspartij PLOP
- B.J. ten Oever - Wethouder
- Michiel Hasslacher - VVD
Moluks Monument in Assen: Een Stap naar Erkenning en Verbinding
De gemeenteraad van Assen heeft groen licht gegeven voor de financiering van een Moluks kunstwerk in het centrum van de stad. Het monument, dat maximaal €47.000 zal kosten, is een initiatief van de werkgroep Baru 21 en markeert het 70-jarig verblijf van Molukkers in Nederland.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel omarmd door verschillende partijen, die het belang van het monument voor de Molukse gemeenschap en de stad Assen onderstreepten. Het kunstwerk, bestaande uit drie cortenstalen figuren, een interactief platform met QR-code en een educatiepakket voor basisscholen, heeft als doel de Molukse geschiedenis toegankelijk te maken voor inwoners en bezoekers van Assen.De heer Rengers van Assen Centraal benadrukte het belang van een centrale locatie voor het monument. "Een lange reis in 1951 van de Molukken naar Nederland, naar Assen. Schattenberg. Het verhaal moet zichtbaar zijn voor iedereen," aldus Rengers. Hij stelde voor om het monument te plaatsen bij de ingang van het gemeentehuis of in de tuin bij Bartje.
Mevrouw Vorsselman van de Partij van de Arbeid sprak haar steun uit voor het initiatief en de gekozen vorm van het kunstwerk. "Het verhaal van de Molukse geschiedenis verdient een plek binnen onze stad, net als de Molukkers zelf," zei ze. De PvdA-fractie hoopt op een snelle realisatie om zo de Molukse geschiedenis te leren kennen en samen een goede toekomst vorm te geven.
De SP, vertegenwoordigd door mevrouw Drenthe, prees het ontwerp en de betrokkenheid van de gemeenschap. "In een wereld waarin polarisatie toeneemt, is dit een waardevol initiatief dat bijdraagt aan kennis, begrip en verbondenheid," stelde Drenthe.
Ook de ChristenUnie en GroenLinks spraken hun steun uit. Meneer Šets van de ChristenUnie benadrukte het belang van het vertellen van verhalen om ontmenselijking tegen te gaan. "Een Molukse gemeenschap hoort bij Assen," zei hij. Mevrouw Haan van GroenLinks voegde daaraan toe: "Dit monument herinnert ons aan de waarde van diversiteit en gemeenschap in onze stad."
Wethouder Ten Oever verzekerde de raad dat er breed draagvlak is binnen de Molukse gemeenschap en dat de locatiekeuze zorgvuldig wordt overwogen. "De voorkeurslocatie is de nieuwe kolk, maar we staan open voor alternatieven als dat niet haalbaar blijkt," aldus de wethouder.
Met de goedkeuring van de financiering is de weg vrij voor de realisatie van het Moluks monument, dat naar verwachting in november 2023 zal worden onthuld. Het kunstwerk zal niet alleen dienen als eerbetoon aan de Molukse gemeenschap, maar ook als symbool van erkenning en verbinding binnen de stad Assen.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel betreft het beschikbaar stellen van maximaal €47.000 uit de bestemmingsreserve Beeldende Kunst voor de realisatie van een Moluks kunstwerk monument in het centrum van Assen. Dit initiatief is afkomstig van de werkgroep Baru 21, die aandacht wil besteden aan het 70-jarig verblijf van Molukkers in Nederland. Het kunstwerk bestaat uit drie cortenstalen figuren, een interactief platform met QR-code voor Molukse verhalen en een educatiepakket voor basisscholen. Het doel is om de Molukse geschiedenis toegankelijk te maken voor inwoners en bezoekers van Assen en de betrokkenheid van de Molukse gemeenschap te benadrukken. De werkgroep Baru 21 heeft breed draagvlak binnen de Molukse gemeenschap en is verantwoordelijk voor de realisatie en communicatie. De gemeente ondersteunt het initiatief en voorziet minimale onderhoudskosten. De plaatsing van het kunstwerk is gepland voor november 2023, maar dit kan worden herzien.