Met elkaar in debat zijn
- M.L.J. Out - Burgemeester
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- M. Rasker - Wethouder
- Clemens Otto - Assen Centraal
- Ronald Witteman - CDA
- Jannie Drenthe - SP
- M.O. Deen - CDA
Nieuwe Voorzitters en Coalitieakkoord: Assen Zet Koers naar de Toekomst
In een drukbezochte raadsvergadering zijn de nieuwe leden van de gemeentelijke ombudscommissie benoemd en is een nieuw bestuursakkoord gepresenteerd. De benoemingen en het akkoord markeren een belangrijke stap voor de stad Assen, die zich voorbereidt op een uitdagende toekomst.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd de benoeming van de nieuwe voorzitter en leden van de gemeentelijke ombudscommissie afgerond. Mevrouw Van der Made werd benoemd tot voorzitter, terwijl de heer Niemeijer en mevrouw Perk hun posities als lid en plaatsvervangend voorzitter respectievelijk behouden. "Gefeliciteerd en veel succes met uw werkzaamheden," klonk het vanuit de raad.Na de benoemingen verschoof de aandacht naar het nieuwe bestuursakkoord, getiteld "Sterke Wijken in een Sterke Stad", dat is opgesteld door de fracties van de ChristenUnie, GroenLinks, VVD, D66 en de SP. Het akkoord komt na een periode van politieke onzekerheid en een minderheidscoalitie die de stad in zijn greep hield.
Meneer Wienen van de ChristenUnie benadrukte de noodzaak van samenwerking: "Het brede gevoel in de gemeenteraad dat Assen een krachtig bestuur verdient, vertaalde zich aan deze tafel." Hij sprak zijn dank uit aan Johan Walters voor het leiden van de gesprekken en benadrukte dat de focus op de wijken ligt als de schaal van de toekomst.
De Partij van de Arbeid, vertegenwoordigd door mevrouw Vorsselman, hield het kort maar krachtig: "Democratie is de meerderheid die rekening houdt met en luistert naar de minderheid." Ze benadrukte het belang van samenwerking met alle partijen en de gemeenschap.
GroenLinks, bij monde van meneer Marskamp, toonde zich optimistisch: "We kunnen weer verder. Het afgelopen jaar stonden veel dingen op een lager pitje, maar nu kunnen we aan de slag met het herstelplan." Hij prees de nieuwe coalitiepartners voor hun moed om verantwoordelijkheid te nemen in moeilijke tijden.
De VVD, vertegenwoordigd door meneer Raskker, sprak van een "heugelijke avond" en benadrukte het belang van een robuust college dat zich richt op sterke wijken en een sterke stad. "We blijven investeren in deze stad, nieuwe bedrijven aantrekken en onze huidige ondernemers ondersteunen."
D66, met meneer Moes aan het woord, sprak van een vernieuwde start: "We hebben onze ogen niet gesloten voor de harde financiƫle werkelijkheid, maar we zien ook kansen en mogelijkheden." Hij benadrukte het belang van collegiaal bestuur en samenwerking binnen en buiten het gemeentehuis.
De SP, vertegenwoordigd door mevrouw Drenthe, noemde de deelname aan het college uniek en benadrukte de menselijke maat als rode draad in het akkoord. "We willen problemen die er liggen aanpakken en hebben goede afspraken kunnen maken."
Het CDA, bij monde van meneer Witteman, toonde zich tevreden met de focus op de wijken, maar uitte ook twijfels over de noodzaak van een vijfde wethouder. "Inwoners willen actie, geen praatje met een wethouder."
De overige partijen, waaronder 50Plus en Lijst Deen, spraken hun steun uit voor het akkoord, maar benadrukten ook de noodzaak van concrete plannen en actie.
Met de benoeming van de nieuwe wethouders en het gepresenteerde bestuursakkoord zet Assen een stap richting een stabiele toekomst. De komende periode zal uitwijzen hoe de plannen in de praktijk worden gebracht en of de stad de uitdagingen het hoofd kan bieden.