Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

14-03-2019, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Bert Homan - VVD

Raadsvergadering: Zorgen over GGD en GKB domineren debat


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Tijdens de raadsvergadering van 14 maart 2019 werden de kaderbrieven van Werkplein Drentse Aa, GKB en GGD Drenthe besproken. Hoewel er geen zienswijzen werden ingediend, uitten raadsleden hun zorgen over de GGD en GKB.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag stonden de kaderbrieven van Werkplein Drentse Aa, GKB en GGD Drenthe centraal. De raad besloot geen zienswijze in te dienen op de kaderbrief van Werkplein Drentse Aa, maar de GGD en GKB gaven wel aanleiding tot discussie.

D66-raadslid Moes uitte zijn zorgen over de GGD, met name over het onderdeel Veilig Thuis. "We lezen dat er meer inzet en expertise gevraagd gaat worden van Veilig Thuis," aldus Moes. Hij wees op de toename van bureaucratie en de hoge werkdruk binnen de organisatie. "De werkdruk is verre van ideaal," voegde hij toe, en vroeg zich af of de organisatie haar taken wel aankan gezien de huidige personeelsproblemen.

De Partij van de Arbeid sloot zich aan bij de zorgen van D66. "Ook wij maken ons zorgen over met name het Veilig Thuis-stukje," verklaarde Voselman. Beide partijen drongen erop aan dat de portefeuillehouder deze zorgen zou overbrengen aan de GGD.

De GKB kwam eveneens ter sprake. Raadslid Santingsstad van Terflop merkte op dat de financiële gegevens in de kaderbrief van de GKB ontbraken. "Ik was eigenlijk wel verrast," zei hij. Hij wees op de kritische massa die in zicht komt, zowel inhoudelijk als financieel, en vroeg om opheldering van de wethouder.

VVD-raadslid Homan vroeg zich af waarom het college geen zienswijze had opgesteld voor de GKB, gezien de zorgen over de afstemming tussen de eerste en tweede lijn en de afbouw van de DVO-gemeente. "Minder DVO-gemeente betekent immers minder trajecten om je algemene overhead af te dekken," waarschuwde hij.

Wethouder Vlieg erkende de uitdagingen binnen de GGD en Veilig Thuis. "Het beeld dat de heer Moes schetst, is heel herkenbaar," gaf hij toe. Hij beloofde de zorgen van de raad mee te nemen. Wethouder Dekker gaf aan dat de GKB een lastige situatie kent, maar dat er wordt gewerkt aan oplossingen, zoals het verkennen van nieuwe mogelijkheden op het gebied van bewindvoering.

Ondanks de zorgen besloot de raad zonder stemming om geen zienswijzen in te dienen, maar wel om de zorgen over te brengen aan de betrokken organisaties. Het debat maakte duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om de uitdagingen bij de GGD en GKB het hoofd te bieden.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de kaderbrieven 2020 van Werkplein Drentse Aa, GKB en GGD Drenthe. De raad besluit geen zienswijze in te dienen op de kaderbrief van Werkplein Drentse Aa, omdat deze geen aanleiding geeft tot opmerkingen. Voor de GKB wordt opgemerkt dat er grillige patronen zijn in de vraag naar dienstverlening, mede door keuzes van gemeenten en ongelijke verdeling van werk. Er wordt geen zienswijze ingediend, maar wel aandacht gevraagd voor betere afstemming tussen eerste en tweede lijn. Voor de GGD Drenthe wordt een zienswijze gegeven dat kostenstijgingen en extra investeringen alleen mogen worden doorberekend als deze goed zijn toegelicht en niet binnen de huidige begroting kunnen worden opgevangen, of als het niet doorvoeren leidt tot ontoereikende dienstverlening. Risico's en financiële toelichtingen worden besproken, zoals de stijging van de gemeentelijke bijdrage aan WPDA en de uitdagingen bij de GKB en GGD. De besluitvorming vond plaats op 14 maart 2019.

Documenten