- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- A. Smit - Wethouder
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Adinda Bornkamp - D66
- Bas Ananias - SP
- M.L.J. Out - Burgemeester
Assen Reguleert Lachgasgebruik tijdens Evenementen
De gemeente Assen heeft een voorstel ingediend om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen, met als doel de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens evenementen te reguleren. Dit initiatief maakt deel uit van de bredere "Asser aanpak lachgas" en is gericht op het verbeteren van de veiligheid tijdens evenementen zoals het TT Festival.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Assen werd het voorstel om de APV te wijzigen uitgebreid besproken. Het voorstel, dat de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens evenementen moet reguleren, kreeg brede steun van de raadsleden. Het CDA benadrukte de noodzaak van de wijziging door te wijzen op de overlast en het ongewenste gedrag dat lachgasgebruik tijdens het TT Festival vorig jaar veroorzaakte. "De verontwaardiging in Assen was bijzonder groot," aldus een CDA-raadslid.Een belangrijk punt van discussie was het toevoegen van het woord "bezit" aan de APV-tekst. Het CDA diende een amendement in om dit te realiseren, met als doel om handhavers meer duidelijkheid te geven en vervelende discussies te voorkomen. "We willen voorkomen dat een wijsneus die door handhaving wordt aangehouden, zegt: 'Ik vervoer niet, ik bezit het alleen'," legde het CDA uit. Het amendement werd met algemene stemmen aangenomen.
De ChristenUnie en de Partij van de Arbeid spraken hun steun uit voor het voorstel en benadrukten het belang van het reguleren van lachgasgebruik niet alleen tijdens evenementen, maar ook in andere delen van de stad. "We komen in de wijken af en toe plekken tegen waar zeer frequent patronen rondom lachgas worden aangetroffen," aldus de ChristenUnie.
D66 en de SP pleitten voor meer voorlichting over de gevaren van lachgas, vooral onder jongeren. "Lachgasgebruik is inmiddels een immense hype onder jongeren," waarschuwde D66. Beide partijen riepen op tot meer gesprekken met jongeren en voorlichting op scholen.
De burgemeester van Assen benadrukte dat de wijziging van de APV slechts een onderdeel is van een breder pakket aan maatregelen om lachgasgebruik aan te pakken. "Repressie alleen lukt niet," zei hij. "We zetten ook in op preventie via jeugdwerk en voorlichting."
Het voorstel om de APV te wijzigen werd uiteindelijk met algemene stemmen aangenomen. Hiermee heeft de gemeente Assen een belangrijke stap gezet in de regulering van lachgasgebruik tijdens evenementen, met als doel de veiligheid en openbare orde te verbeteren. De wijziging zal na het TT Festival 2020 worden geƫvalueerd.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Assen heeft een voorstel ingediend om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen met als doel de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens evenementen te reguleren. Dit initiatief is onderdeel van de bredere "Asser aanpak lachgas" en is gericht op het verbeteren van de veiligheid tijdens evenementen zoals het TT Festival. Het gebruik van lachgas heeft geleid tot ongewenst gedrag en overlast, en vormt een risico voor de openbare orde en veiligheid. De wijziging van de APV maakt het mogelijk om gebieden aan te wijzen waar beperkingen gelden voor de verkoop en het gebruik van lachgas. Dit verbod wordt ondersteund door lokale instanties zoals het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en de stichting TT Festival Assen. De wijziging vereist extra inzet van politie en handhaving, en er is al gestart met communicatie richting inwoners en ondernemers over deze aanpak. Na de wijziging van de APV zal het college een aanwijsbesluit vaststellen om het verbod te implementeren, met evaluatie gepland na het TT Festival 2020.