Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

12-03-2020, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.L.J. Out - Burgemeester
  • M.O. Deen - CDA
  • Henk Santing - Stadspartij PLOP
  • Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
  • Bert Homan - VVD
  • J. Broekema - Wethouder

Assen Dringt aan op Meer Geld voor Veilig Thuis


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Assen heeft unaniem een motie aangenomen om het college te verzoeken bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen voor Veilig Thuis. De organisatie kampt met een toename van meldingen en adviesaanvragen, maar de huidige rijksmiddelen zijn onvoldoende om deze groei te compenseren.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 12 maart 2020 werd duidelijk dat Veilig Thuis, de organisatie die zich inzet voor de veiligheid van gezinnen, onder druk staat door een autonome groei in het aantal meldingen. Deze toename is mede het gevolg van de invoering van een meldcode door de rijksoverheid. De gemeenteraad van Assen maakt zich zorgen over de financiële situatie van Veilig Thuis en de gevolgen daarvan voor de dienstverlening.

"Het risico dat Veilig Thuis op deze manier loopt, is ongewenst," aldus mevrouw Deen, die de motie namens de raad presenteerde. De organisatie heeft moeite met het aantrekken en behouden van personeel, en de GGD heeft aangegeven dat verdere groei ongewenst is, hoewel dit niet met cijfers is onderbouwd.

De motie, die werd ondertekend door verschillende partijen, roept het college op om bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen. "De financiering zal hoe dan ook drukken op de gemeentelijke begroting," waarschuwde Deen. De raad is van mening dat er meer financiering nodig is om de taken van Veilig Thuis verantwoord uit te voeren.

Naast de motie over Veilig Thuis werd er ook gedebatteerd over de kaderbrieven van verschillende gemeenschappelijke regelingen. De Stadspartij Plop diende een motie in om het college te verzoeken een zienswijze in te dienen gericht op een structurele reductie van de bedrijfsvoeringskosten van deze regelingen. "Er gaat jaarlijks meer dan 25 miljoen euro vanuit Assen naar deze regelingen, en elk jaar nemen deze kosten toe," aldus meneer Santing van de Stadspartij Plop.

De motie van de Stadspartij Plop werd echter aangehouden na overleg met andere partijen. Het college gaf aan al in gesprek te zijn met de gemeenschappelijke regelingen om kostenbewust te opereren. "We willen vooral inhoudelijk bepaalde keuzes maken en niet zomaar een generieke korting opleggen," verklaarde wethouder Paulus.

De gemeenteraad van Assen blijft de ontwikkelingen rondom Veilig Thuis en de gemeenschappelijke regelingen nauwlettend volgen en dringt aan op een zorgvuldige afweging van de financiële middelen om de dienstverlening te waarborgen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Assen heeft op 12 maart 2020 een motie besproken over het toekennen van meer financiële middelen aan Veilig Thuis. De raad constateert dat Veilig Thuis te maken heeft met een autonome groei door een toename van meldingen en adviesaanvragen, mede door de invoering van een meldcode door de rijksoverheid. De huidige rijksmiddelen zijn echter onvoldoende om deze groei te compenseren, en de organisatie heeft moeite met het aantrekken en behouden van personeel. De GGD heeft aangegeven dat verdere groei ongewenst is, maar dit niet met cijfers onderbouwd. De raad is van mening dat het risico dat Veilig Thuis loopt ongewenst is en dat er meer financiering nodig is om de taken verantwoord uit te voeren. De financiering zal hoe dan ook drukken op de gemeentelijke begroting. De raad besluit het college te verzoeken om bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen voor Veilig Thuis. De motie is ondertekend door verschillende partijen en aangenomen.

Documenten