Met elkaar in debat zijn
- Tjerk Medemblik - ChristenUnie
- Bert Homan - VVD
- C. Staal - Wethouder
- Henk Santing - Stadspartij PLOP
- Cindy Vorselman-Derksen - PvdA
- Bas Ananias - SP
- M.L.J. Out - Burgemeester
Assen Overweegt Vuurwerkverbod: Raad Debatteert Over Veiligheid en Traditie
In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Assen gediscussieerd over een mogelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling van 2021-2022. De motie, ingediend door GroenLinks en gesteund door meerdere partijen, roept op tot onderzoek naar de haalbaarheid van een dergelijk verbod.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de laatste jaarwisseling bleek uit opiniepeilingen dat een meerderheid van de Nederlanders klaar is met de overlast van vuurwerk. Toch bleef een totaalverbod uit en werd alleen knalvuurwerk en vuurpijlen verboden. GroenLinks, samen met de PvdA, 50Plus en Fractie Deen, diende een motie in om te onderzoeken of Assen een stap verder kan gaan."De motie vraagt het college om samen met inwoners, ondernemers, handhaving en politie te onderzoeken wat nodig is voor een veilig oud en nieuw feest," aldus de heer Maskamp van GroenLinks. Hij benadrukte dat het niet alleen gaat om een verbod, maar ook om het organiseren van professionele vuurwerkshows als alternatief.
De VVD uitte zorgen over de handhaafbaarheid van een totaalverbod. "Wie gaat de extra handhavers betalen?" vroeg de heer Homan. GroenLinks antwoordde dat een totaalverbod juist eenvoudiger te handhaven zou zijn, omdat elke knal dan een overtreding is.
De ChristenUnie en Stadspartij Plop pleitten voor een landelijke aanpak. "Verschillende lokale regelingen werken verwarrend en zijn lastig te handhaven," stelde de heer Staal van de ChristenUnie. Toch werd de motie, na een aanpassing die de focus legde op onderzoek en alternatieven, aangenomen met een meerderheid van stemmen.
Assen Bereid Kinderen van Lesbos Op te Vangen
In een andere motie sprak de gemeenteraad van Assen zich uit over de opvang van vluchtelingenkinderen van Lesbos. De motie, mede ingediend door het CDA, ChristenUnie, PvdA, D66, Fractie Deen en SP, roept op tot bereidheid om een deel van deze kinderen op te vangen als Nederland daartoe besluit.
"Het is een morele plicht om deze kinderen te helpen," zei mevrouw Hijss van de ChristenUnie. De VVD was kritisch en vond dat de kwestie op landelijk niveau thuishoort. "Het past ons niet om druk uit te oefenen op de landelijke regering," aldus de heer Homan.
Burgemeester Ouds prees de inzet van Assen in het verleden bij het opvangen van vluchtelingen en benadrukte het belang van landelijke afspraken. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen, waarmee Assen zich solidair toont met de kinderen in nood.